Ο Έλληνας έχει αρχίσει να φοβάται την αποτυχία!
Ο Έλληνας έχει αρχίσει να φοβάται την αποτυχία!
Μήπως δεν πρέπει να φοβόμαστε να επιχειρούμε;
Μήπως σήμερα, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να προσπαθήσουμε;
Το επιχειρηματικό μοντέλο στην χώρα μας έχει αλλάξει και η παγκοσμιοποίηση έχει διαμορφώσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στο τρόπο σκέψης ανάμεσα στις νέες γενιές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τον δρόμο από το να σκεφθεί κάποιος μια ιδέα και να μπορέσει να την κάνει πράξη δημιουργώντας και μια ανάλογη εταιρία, η οποία θα ανταγωνισθεί στον επιχειρησιακό στίβο, είναι κάτι που ο Έλληνας το φοβάται πλέον.
Δεν μιλάμε για την αναπόφευκτη ανάγκη και λύση. Δηλαδή, δεν έχω εργασία και με ένα μικρό ποσό και με την βοήθεια των γονιών μου ανοίγω ένα μικρό συνοικιακό café ώστε να βγάλω το μεροκάματο.
Ας μιλήσουμε για την ιδέα και το όραμα που μπορεί να έχει ο καθένας και ο οποίος θέλει να το υλοποιήσει, μέσω ενός μεθοδικού πλάνου και να το μετουσιώσει σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα, ακόμα και πριν τον Κορονοιό, είχε αρχίσει να μένει πίσω. Ίσως απόλυτα δικαιολογημένα, μετά από τη στενωπό της τελευταίας δεκαετίας όπου πολλά άλλαξαν στον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης, τις πρωτοβουλίες, την επίδραση της οικογένειας, την παιδεία και πολλά άλλα.
Αυτό λοιπόν που δείχνει η μελέτη της Global Entrepreneur Monitor, είναι ότι το 58% των Ελλήνων φαίνονται να φοβούνται την πιθανή αποτυχία και δεν εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.
Δεν υπάρχουν προηγούμενες μελέτες να συγκρίνουμε και να αξιολογήσουμε τις μεταβολές και εξελίξεις. Αλλά σίγουρα οι εμπειρίες, η στήριξη και η ασφάλεια που αποπνέει η κάθε χώρα, σε σχέση με τα δημογραφικά και ψυχογραφικά της στοιχεία, διαμορφώνουν τις νέες συνιστώσες και αποτελέσματα.
Οι Γεννημένοι Entrepreneurs την τελευταία 5ατία
Γι’ αυτό και θα σας φανεί παράξενο ότι η χώρα με το μεγαλύτερο σκορ στο τομέα ότι «δεν φοβούνται να επιχειρήσουν» είναι η Χιλή, με ποσοστό 76,1%, μια χώρα που έχει περάσει και περνάει πολλά από πλευρά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικών καταστάσεων. Αυτό δείχνει ότι στην επόμενη δεκαετία θα έχει να περιμένει πολλά και θα είναι μια ανερχόμενη οικονομία.
Δεύτερη ακολουθεί η Ινδία με 69,4% ενώ οι ΗΠΑ είναι έβδομες με 61,6%, η Τουρκία ένατη με 57,6% και η Αυστρία δέκατη με 56,8%.
Από την άλλη πλευρά, λαοί και χώρες «που φοβούνται να επιχειρήσουν» από τις ηλικίες των 18 έως 64 ετών είναι κατά σειρά:
Μαρόκο 64%,Ταϋλάνδη 59%, Ελλάδα 58%, Ιταλία 52%, Κύπρος 48%
Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;
Στη χώρα μας η έρευνα δείχνει, ότι μόνο το 7% θα σκεφτότανε ίσως να κινηθεί σε μια επιχειρηματική δράση την επόμενη τριετία. Τα ποσοστά αυτά σίγουρα δικαιολογούνται από τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας καθώς και ιδιοσυγκρασίας. Παρεμβαίνει η οικογένεια και φοβίζει ή κακομαθαίνει τα παιδιά, να μην τους λείπει τίποτα και να τα έχουν όλα έτοιμα. Επί προσθέτως το κράτος και το σύστημα συνολικά απέχει παντελώς σε παροχή βοήθειας σε όλα τα επίπεδα, παιδείας και επιμόρφωσης, συμβουλευτικές και χρηματοοικονομικές παροχές και υπηρεσίες καθώς και σε άλλα αναγκαία εφόδια.
Σε αυτό το τελευταίο, η πολιτεία έχει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο. Πώς μπορεί να βελτιωθεί άμεσα το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να δημιουργήσει ανταγωνιστικές προσωπικότητες με φιλοδοξίες και οράματα; Να συνδυάσει, τις σπουδές του κάθε ατόμου με τα συγκεκριμένα δικά του οράματα και δεξιότητες και όχι με του τι του επιβάλουν οι άλλοι και ο κοινωνικός περίγυρος.
Να ασχοληθεί με εμπεριστατωμένη διαχρονική έρευνα, με συστηματοποιημένα συμπεράσματα και δημιουργικότητα, επιδιώκοντας την καινοτομία και να ωθεί τους νέους σε αυτό που θα τους καταστήσει δυναμικούς, πρωτοπόρους, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο έργο τους.
Οι ιδέες, τα όνειρα, οι φιλοδοξίες, δεν έχουν όρια ηλικίας και περιορισμούς. Ότι ισχύει για τους νεώτερους, ισχύει και για τους πιο ηλικιωμένους, τους οποίους χαρακτηρίζει και περισσότερη πίεση και άγχος ως προς το αύριο.
Οι ιδέες και τα όνειρα όλων μας δεν πρέπει να σταματούν. Αντιθέτως, πρέπει να εξελίσσονται.
Μην διστάζετε να παλέψετε για την ιδέα σας, όποια και αν είναι αυτή. Απλώς καταστρώστε ένα ολοκληρωμένο πλάνο, εσωκλείοντας και παραμετροποιόντας όλους τους τομείς δράσης (Οικονομικά δεδομένα και οικονομικό πλάνο, εμπορική φιλοσοφία, έρευνα, ανάλυση κινδύνων, πλάνο marketing,κλπ.) και κινηθείτε δυναμικά. Καινοτομήστε, διαφοροποιηθείτε και εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες.
Οι ευκαιρίες δεν θα πάψουν ποτέ και είναι για όλους μας, αλλά κυρίως γι’ αυτούς που τολμούν!
Ο Έλληνας δεν πρέπει να φοβάται την αποτυχία!
Ιδιαίτερα σήμερα που ζούμε σε ένα πρωτόγνωρο, δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον.
Ας μην σταματήσουμε να έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες, ας διαγράψουμε τον φόβο από το μέλλον μας και ας προσθέσουμε θετική σκέψη και δημιουργικότητα!