+30 2106086344

info@conceptonaction.com

507 Mesogion Av.,15343, Athens

Mon - Fri 09.00 - 17.00

η ταχεία ανάπτυξη των υπηρεσιών outsourcing παρομοιάζονται με τον κινητήρα αεροπλάνου που απεικονίζετε στη φωτογραφία

Outsourcing και η ταχεία ανάπτυξη λόγω συνθηκών

Ήταν τέλη της δεκαετίας του 90’ όταν σοκάρισα το Διοικητικό Συμβούλιο ενός μεγάλου ομίλου εταιριών που εργαζόμουν. Η πρόταση ήταν απλή. Να μεταφέρουμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι διαδικασιών των αποθηκών μας, στις πρωτοεμφανιζόμενες εταιρίες υπηρεσιών Outsourcing.

Αυτή τη στιγμή τα logistics σε κάθε μεγέθους και κλάδου εταιρία, τείνει να γίνει αναγκαιότητα.

Εξειδικευμένες Εταιρίες σήμερα, μπορούν να προσφέρουν outsource, ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και εργασιών. Από απλές εγγραφές και καταχώρηση δεδομένων, τηλεφωνικά κέντρα και παραγγελιοληψία. Πλήρη στήριξη μηχανογράφησης και προγράμματα τεχνολογικής υποστήριξης, έως και την τοποθέτηση προϊόντος στην αγορά και πώληση.

Τις γνωστές τα τελευταία χρόνια υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και πώλησης μέσω τηλεφωνικών κέντρων (call centers), συναγωνίζεται ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών. Μεγάλο μερίδιο κατέχουν τα Λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, τα οποία και αυτά εξειδικεύτηκαν σε ειδικής μορφής υπηρεσιών. Για να ακολουθήσουν μέθοδοι συνεργασίας pay roll και παροχής προσωπικού σε διάφορες θέσεις, έως και τομείς παραγωγής και διανομής.

Οι εταιρίες άρχισαν να μεταφέρουν outsource, από συγκεκριμένους τομείς δράσεις, έως εγκαταστάσεις και ολόκληρα τμήματα.[/vc_column_text]

Το σύνηθες ερώτημα είναι γνωστό. Μπορεί το outsourcing σε οποιοδήποτε τομέα να είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό;

Bασική μου θεώρηση είναι ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, πρέπει να υπάρχει η συνειδητοποιημένη εμπλοκή και συνεργασία των δύο πλευρών. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, η αυτογνωσία, του τι ακριβώς περιμένω από τον συνεργάτη μου. Το Outsourcing είναι περισσότερο μια διαχειριστική σχέση, παρά συμφωνία υπηρεσιών με συγκεκριμένη αμοιβή.

Αναπτύσσοντας ένα μοντέλο αμοιβαίας και καλής συνεργασίας , διαμορφώνεις την απαιτούμενη, αλλά και απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο πλευρών. Έτσι το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει θαυμάσια, πχ. Το picking σε μια αποθήκη. Στο Λιανεμπόριο σε επίπεδο part time, ο ανεφοδιασμός, ή υποδοχή και ενημέρωση του πελάτη. Ακόμα και σε εξειδικευμένα έργα παρουσίασης και γνωριμίας ενός προϊόντος στην αγορά (Sell In), κλπ, κλπ.

Οι ειδικοί συμπληρώνουν, ότι σημαντικό στην όλη σχέση είναι, η αναλυτική δημιουργία και καταγραφή, των όρων συνεργασίας. Σαν αποτέλεσμα,θα πρέπει να ακολουθεί η σε βάθος εμπέδωση για τα αιτούμενα και πεπραγμένα από τους εμπλεκόμενους.

Η προσωπική μου εκτίμηση για τη χώρα μας, είναι, ότι την χαρακτηρίζει μια χρόνια ιδιαιτερότητα. Εμείς δίνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιδιοσυγκρασία επαφής και επικοινωνίας, όπως και τη σχέση που άτυπα δημιουργούμε μεταξύ μας.

Γιατί οι εξελίξεις και οι συνθήκες μας οδηγούν σε αυτή την ανάπτυξη του outsource;

Αναλόγως μεγέθους και απαιτήσεων οι εταιρίες θέλουν στην εποχή μας μείωση κόστους, ταχύτητα υλοποίησης, αλλά και βελτίωση αποτελεσματικότητας. Αν προσθέσεις τον παράγοντα, του να βρίσκουν το κατάλληλο expertise και απαλλάσσονται από την διαχείριση της καθημερινότητας, παίρνεις την απάντηση.

Έτσι δίνεται στις εταιρίες η δυνατότητα να εκμεταλλεύονται πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με το να τα έκαναν μόνοι τους.

Με αυτό τον τρόπο μεταφέρουν και εστιάζουν effort & sources στους τομείς που αυτοί έχουν εντοπίσει και θέλουν. Έτσι είναι σε θέση να αυξάνουν ανταγωνιστικότητα αλλά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην αγορά τους.

Το κλασσικό παράδειγμα. Για να βγει η δουλειά θέλω αύριο το πρωί 5 άτομα στην αποθήκη. Σπαταλώ αμέτρητες ώρες για να τους βρω, να μιλήσω με Λογιστήριο, να ενημερώσω, να διευθετήσω, να ελέγξω, κλπ, κλπ.

Παράλληλα στους δύσκολους καιρούς μας, οι εταιρίες δυσκολεύονται να πληρώνουν full time προσωπικό, εμπειρίες και ειδικότητες. Ενώ  επιθυμούν να έχουν την ευελιξία να τους χρησιμοποιούν όποτε ακριβώς τους χρειάζονται.

Επίσης η γεωγραφική εξάπλωση ωθεί σαφέστατα σε outsource συνεργασίες. Η αποφυγή περιττών επενδύσεων σε κτήρια/ χώρους, εξοπλισμό, προσωπικό, αλλά και γνώση είναι σημαντική.

Συμπερασματικά, το Outsourcing κινεί τα νήματα της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Πέραν της μείωσης κόστους και της αποδοτικότητας, μετατρέπεται σε ένα στρατηγικό εργαλείο για όσους το χειρίζονται σωστά και μεθοδευμένα.

Στην Concept On Action λαμβάνουμε υπόψιν μας, όλες τις παραμέτρους που αναλύσαμε παραπάνω. Ενημερωθείτε για όλες τις Outsourcing υπηρεσίες μας.