+30 2106086344

info@conceptonaction.com

507 Mesogion Av.,15343, Athens

Mon - Fri 09.00 - 17.00

Ένα χάρτινο καραβάκι φτιαγμένο από πεντακοσάευρο, που πάνω του έχει μία ελληνική σημαία.

Ήρθε η ώρα να πάρει ουσιαστική Θέση και Ευθύνη το Κράτος

Μεγάλωσα ηλικιακά και επαγγελματικά σε ένα γενικότερο περιβάλλον  «ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΣΜΟΥ». Από τα ΜΜΕ , από τις γκρίνιες συνεργατών, πελατών, προμηθευτών και επαγγελματικές συναντήσεις με ατελείωτες αναλύσεις, έως τις φιλικές συζητήσεις με παρέες και πάει λέγοντας. Η φράση που κυριαρχούσε πάντα ήταν “Ήρθε η ώρα να πάρει ουσιαστική Θέση και Ευθύνη το Κράτος”.

Το κράτος στηνότανε στον τοίχο , είτε για όσα έκανε , είτε για όσα δεν έκανε. Από τις κρατικοποιήσεις , συνεταιρισμούς, χρήματα σε απίθανες εταιρίες που εξανέμιζαν τα χρήματα της ΕΕ , που προορίζονταν  για έργα υποδομών και τόσα άλλα. Το κράτος, είτε  δεν βοηθούσε να εξελιχθούν γρήγορα επενδυτικά προγράμματα, είτε δεν  άφηνε ελεύθερες τις «δυνάμεις της αγοράς» να λειτουργήσουν και να φέρουν την ανάπτυξη και την ευημερία, είτε βοηθούσε ημέτερους να κερδοσκοπήσουν.

Μέσα σε αυτό το άθλιο συνονθύλευμα των αποφάσεων, της πολιτικής και πολιτικών προγραμμάτων και στρατηγικών,  τυπικών και άτυπων λειτουργιών της αγοράς, των δημοκρατικών διαδικασιών , του σωστού και λάθους, χανότανε εντελώς η Μπάλα. Μόνιμος θεατής και θύμα το 25% του ενεργού νομοταγούς κοινού που με την φορολογία του πλήρωνε το μάρμαρο.

Κάποιοι προσπαθούσαν και έλεγαν να μην υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά, αλλά από την άλλη, είχαν στον νου τους συγκεκριμένους θεσμούς και το πως θα διαχειριστούν  τα συνδικάτα , την πίεση των κατώτατων μισθών, την  αναδιανομή εισοδήματος ή το δημόσιο σύστημα γενικότερα .

Πολλές παραγωγικές μονάδες κλείσανε και οι επενδυτές ακόμα περιμένουν. . .

Όμως, πάντα κάποιοι  κινιόντουσαν και κινούσαν τα νήματα με δεξιότητες, ενώ πάντα,  στρέφονταν  στο κράτος  για να βρίσκουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Γιατί μην γελιόμαστε το κράτος ήταν αυτό που έδινε τις μεγάλες  παραγγελίες για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, projects μηχανογραφήσεις στο Δημόσιο, προνομιούχα δάνεια από τράπεζες, αναθέσεις με ονοματεπώνυμο και πόσα άλλα. Άλλες φορές το κράτος προχωρούσε σε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υποδομών ή έκαναν πιο ελαστική την εργασία, δίνοντας πλασματικό οξυγόνο στην αγορά.

Αυτό βέβαια που κανέναν δεν συνέφερε να πει και να αποδεχτεί, ήταν το γεγονός , του  όσο δυναμισμό και κίνητρο  μπορεί να δώσει η αγορά, με τον τρόπο που προωθεί και κινητοποιεί ιδέες, καινοτομίες, πόρους, ταλέντα, κεφάλαια, άλλο τόσο χωρίς την ύπαρξη  κρατικής παρέμβασης, υπάρχει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων οικονομικών κρίσεων και καταστάσεων, καθώς και επικίνδυνων ολιγοπωλίων ,  ανισοτήτων και παντελούς έλλειψης ελέγχου.

Και μην ξεχνάμε ότι ορισμένα αγαθά είναι δημόσια και δεν μπορεί κανείς να μην τα παρέχει,  σε μια τουλάχιστον αξιοπρεπή κλίμακα (το βιώσαμε πρόσφατα με το σύστημα Υγείας).

Και έρχεται η σημερινή κατάσταση και  κρίση έρχεται να θέσει το μεγάλο δίλημμα : Υπάρχει τόση μεγάλη ανάγκη Κρατικής παρέμβασης ;

Πιστεύω ακράδαντα πως ΝΑΙ , νομοτελειακά.

Χωρίς την παρέμβαση του κράτους δεν είναι δυνατό  να σταθεί όρθια, ούτε η οικονομία , ούτε η κοινωνία .

Μόνο με οριοθετημένες και ολιστικές στρατηγικές , που θα βλέπουν το δάσος και όχι τα δέντρα της πολιτικής σκοπιμότητας,  θα δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα , θα προχωρήσουν οι επενδύσεις, θα μπουν τα θέματα σε τάξη προτεραιοτήτων, θα προφυλαχθεί η ανεργία και θα  αντιμετωπιστεί η τεράστια ύφεση για να έχουμε ρεαλιστική και υπαρκτή επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι στα χαρτιά με ευχολόγια.

ΝΑΙ . Η σωστή κρατική παρέμβαση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ και ο δρόμος στην αντιμετώπιση της κρίσης του Κορωνοιού στο άμεσο μέλλον .

Το μόνο που πρέπει όλοι μας, να αναλογιστούμε και βοηθήσουμε από την θέση και τομέα μας , είναι η  αυξημένη παρέμβαση των κυβερνήσεων να γίνει με γνώμονα το μέλλον και να ελέγχεται.

Να ωθήσουμε αυτή την παρέμβαση να αποκτήσει σύνεση , ορθολογισμό, και υλοποιήσιμη  στρατηγική, με ορίζοντα αναπτυξιακό, με πολλά έργα και όχι λόγια στα τηλεοπτικά κανάλια.

Ήρθε η ώρα να πάρει ουσιαστική Θέση και Ευθύνη το Κράτος.

Βασίλης Τσίγκανος