Τεχνολογία και Ανεργία – Η επόμενη μέρα
Σύμφωνα με μελετητές, καταγράφεται ο κίνδυνος η ανεργία να ξεπεράσει ακόμη και το 50% έως το 2045, εξαιτίας των ρομπότ και των άλλων «έξυπνων» μηχανών. Αυτές θα μπορούν να κάνουν σχεδόν κάθε ανθρώπινη εργασία. Ελάχιστα επαγγέλματα θα μείνουν αλώβητα από την «επέλαση» της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το πρόβλημα αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες.
Αυτή η ασυμφωνία μεταξύ ειδικών σε ένα τόσο κρίσιμο και εμφανώς απλό ζήτημα, είναι εξαιρετικά ενοχλητική. Και αυτό γιατί τόσο η ιστορία όσο και τα κυρίαρχα οικονομικά μοντέλα, συμφωνούν ήδη σε ένα πράγμα: ότι η κοινωνία θα προσαρμοστεί και ότι τα νέα επαγγέλματα που θα προκύψουν από την τεχνολογική εξέλιξη θα ενδυναμώσουν την οικονομία.
Αυτήν την άκρως ανησυχητική εκτίμηση έκανε ένας ειδικός των υπολογιστών στο κυριότερο επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ. Στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science». Ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών Μοσέ Βάρντι, του Πανεπιστημίου Ράις, δήλωσε ότι «πλησιάζουμε σε μία εποχή, που οι μηχανές θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σχεδόν σε οποιαδήποτε δουλειά. Είναι ανάγκη η κοινωνία να συζητήσει σοβαρά το ερώτημα: αν συμβεί αυτό, τότε οι «άνθρωποι τι θα κάνουν»;
Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι: η ακατάπαυστη αυτοματοποίηση σε τομείς όπως τα εργοστάσια, το εμπόριο ή ακόμη και η δημοσιογραφία, μήπως τελικά καταστρέφουν τα επαγγέλματα παρά δημιουργούν καινούρια;
Σίγουρα η αυτοματοποίηση οδηγεί στο περιθώριο κάποια ανθρώπινα επαγγέλματα που δεν απαιτούν μεγάλη εξειδίκευση, αλλά δημιουργεί και νέες κατηγορίες εργασίας όπως μηχανικοί πληροφορικής, τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά επαγγέλματα, blogger κ.λπ.
Είναι όλα αυτά ικανά για την ανθρώπινη επιβίωση;
Είναι όλα αυτά ικανά για την ανθρώπινη ευτυχία;