
Τεχνολογία και Ανεργία – Ανεργία και μείωση κόστους
Η χρήση τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία και γενικότερα στην εργασία, συμβάλλει σημαντικά στην μείωση κόστους και χρόνου και αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας. Όταν, όμως, επεμβαίνει ο παράγων μείωση κόστους / αύξηση κέρδους, τι γίνεται;
Να αντικατασταθούν κάποιοι ταμίες (αν όχι όλοι), από ΑΤΜ στις τράπεζες. Ναι και να διοχετευθούν στην εξυπηρέτηση του πελάτη και όχι στην εθελουσία έξοδο, όπως κάνουν οι Τράπεζες σήμερα.
Το ίδιο συμβαίνει, εδώ και χρόνια, σε όλους τους κλάδους, τις επιχειρήσεις και τουςοργανισμούς. Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας, όμως, οδηγεί στην αντικατάσταση του ανθρώπου από τη μηχανή, καθώς και στον αφανισμό ορισμένων επαγγελμάτων. Σε καμία περίπτωση, όμως, η χρήση της τεχνολογίας αυτής καθαυτής, δεν είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του φαινομένου της τεχνολογικής ανεργίας, αλλά πολύ περισσότερο το εύρος της χρήσης αυτής.
Η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες, θα πρέπει όμως να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να τις αξιοποιήσουμε.
Από την άλλη, δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν και για τίποτα.
Δύο ερευνητές του ΜΙΤ( Massachusetts Institute of Technology), οι Andrew McAfee και Erik Brynjolfsson παρατηρούν ένα «μεγάλο χάος» ανάμεσα στην παραγωγή και τους μισθούς, από το 2000 και μετά. Με άλλα λόγια, οι μισθωτοί χάνουν τη μάχη μεταξύ παιδείας εργασίας και τεχνολογίας. Και αυτό συμβαίνει μετά την άλλη μεγάλη μάχη που έχασαν τη δεκαετία του 1970, όταν το κεφάλαιο πήρε το πάνω χέρι στην εργασία’’.
Ο θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, γνωστός για το επιστημονικό κύρος και τις ανησυχίες του για το μέλλον της ανθρωπότητας, έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο στον «Guardian». Ένα μικρό απόσπασμα από το άρθρο του: «Πολλοί εργοδότες, δεν επεδίωξαν να αυτοματοποιήσουν τα μέσα παραγωγής των προϊόντων τους ή τις υπηρεσίες τους, για να ευνοήσουν τους εργαζόμενους μειώνοντας το ωράριο εργασίας. Το έκαναν, απλά για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, περιορίζοντας το κόστος εργασίας.».
Εδώ τελικά τίθεται και το τεράστιο ερώτημα: η τεχνολογία παράγει πολιτισμό; Ναι, παράγει, αλλά μόνον αν αναπτύσσεται προς όφελος ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Ο πρωτεύων στόχος θα ήταν να μην χρησιμοποιείται για την ακατάπαυστη παραγωγή υλικών αγαθών, με μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους των ολίγων. Τους ολίγους που διαφεντεύουν τα μεγάλα κέντρα παραγωγής και αποφάσεων, με σκοπό να ελέγχουν τα πάντα. Και εδώ πιστεύω θα συμφωνείτε «όλοι», δεν υπάρχει συνομωσιολογία.